nom_escola

Junts per ajudar a créixer

UNA MICA D’HISTÒRIA

Una mica d'història

Josep Maria Ballarín i la seva esposa, Montserrat Andreu, varen fundar l’Escola Virolai a Barcelona l’any 1959.

L’Escola es va fundar en una època en la qual, entre d’altres, el sistema educatiu no permetia la coeducació ni l’ensenyament del català.

La filosofia de l’Escola es basava en el sentit cristià de la vida, en la pedagogia de l’esforç i en la creació d’un clima afectuós, que afavorís les relacions entre professors, alumnes i pares. S’educava els nens i nenes amb esperit d’implicació i compromís amb la societat; els professors de l’Escola volien educar-los en llibertat i per a la llibertat.

Evidentment, en aquella època eren grans les dificultats per portar a terme aquest tipus de pedagogia. Els problemes que sorgien es resolien amb força enginy i, en ocasions, passant per alt moltes normes establertes; això es podia fer gràcies a la col·laboració dels pares, que estaven satisfets amb el tipus d’ensenyament que rebien els seus fills, i als inspectors d’educació, que estaven d’acord amb els principis de l’Escola.

En aquells anys es van endegar importants innovacions pedagògiques: el sistema d’objectius operatius, l’ensenyament personalitzat, la tutoria, la vinculació de l’ensenyament a la realitat i a l’entorn social i l’educació de l’expressió en tots els seus vessants.

Al llarg d’aquests anys d’història, són molts els esdeveniments que configuren la memòria col·lectiva de Virolai: els primers cursos d’esquí a La Molina fa més de 45 anys, les Festes de Primavera, els Jocs Florals, els Festivals Poliesportius, el Pessebre Vivent, la celebració de les festes tradicionals, les representacions teatrals de pares, professors i alumnes, els actes de celebració del 25è i del 50è Aniversari.. I molts i molts premis i reconeixements a la tasca educativa i docent de la nostra Escola.

Activitats que continuen i evolucionen amb l’Escola com: les jornades anuals d’Escola Oberta, les festes de l’Arbre, les sortides de convivències, els intercanvis i els programes internacionals, el teatre, l’esport, la revista Turons, la nostra pàgina web, els projectes solidaris...

La celebració del 50è aniversari al llarg del curs 2009-2010 va aglutinar el sentiment de tota la Comunitat educativa en les diferents celebracions realitzades a l’entorn dels valors que treballem a l’Escola i considerem cabdals en la formació integral dels homes i dones del futur. Els valors de la diversitat que ens enriqueix, de la comunicació que ens permet entendre'ns i relacionar-nos amb els que ens envolten, de la solidaritat i la sostenibilitat que ens comprometen a responsabilitzar-nos en la millora del món en el que vivim, de l'esforç i l'autosuperació que ens farà ser persones competents, preparades per respondre a qualsevol repte i el treball en equip per col·laborar i cooperar en la resolució de reptes i amb la creativitat i la innovació necessàries per afrontar-los sabent donar noves respostes.

Tal com diu el Professor Federico Mayor Zaragoza en el pròleg del llibre commemoratiu del 50è aniversari de Virolai:

"L'Escola Virolai no commemora solament el seu 50 aniversari, ho celebra perquè durant aquestes cinc dècades ha estat capaç de contribuir exemplarment a l'educació dels que poden formar part, progressivament, de la gran transició a una cultura de diàleg i conciliació. ....

... M'agrada repetir que el passat ja està escrit. N'hem d'extreure les lliçons oportunes, per saber el que hem de conservar i el que hem de canviar. Però la nostra gran tasca comuna és la d'escriure un futur que estigui a l'altura de la desmesura creadora humana. Aquesta és la gran tasca a la qual, amb cinquanta anys de recorregut, convoca avui l'Escola Virolai.

L'avenir està per fer. Contribuïm tots, amb el nostre esforç solidari, a llegar als nens i joves d'avui, a les generacions futures, uns horitzons més esclarits."

L’Escola Virolai té l’empenta i la força d’un Projecte viu, d’un projecte que per la força dels seus orígens, té energia i il·lusió per continuar treballant, per molts anys més. És un model educatiu amb un projecte singular i innovador, de qualitat, que ajuda a formar als futurs ciutadans i ciutadanes del nostre país com a persones competents en tots els àmbits i compromeses en construir un món millor.